Simptom sakit buah pinggang

simptom sakit buah pinggang

simptom sakit buah pinggang

Lebih daripada 37 juta orang dewasa Amerika hidup dengan penyakit buah pinggang dan kebanyakan tidak tahu. “Terdapat beberapa tanda fizikal penyakit ginjal, tetapi kadang-kadang orang mengaitkannya dengan keadaan lain. Selain itu, mereka yang mengalami penyakit buah pinggang cenderung tidak mengalami gejala sehingga tahap yang sangat lewat, ketika buah pinggang gagal atau ketika terdapat banyak protein dalam air kencing. Ini adalah salah satu sebab mengapa hanya 10% orang yang mempunyai penyakit buah pinggang kronik tahu bahawa mereka memilikinya, “kata Dr. Joseph Vassalotti, Ketua Pegawai Perubatan di Yayasan Buah Pinggang Kebangsaan.

Walaupun satu-satunya cara untuk mengetahui dengan pasti jika anda mempunyai penyakit buah pinggang adalah untuk mendapatkan diuji, Dr. Vassalotti berkongsi 10 tanda yang mungkin anda mempunyai penyakit buah pinggang. Sekiranya anda berisiko untuk penyakit buah pinggang akibat tekanan darah tinggi , kencing manis , riwayat keluarga kegagalan buah pinggang atau jika anda berusia lebih tua dari umur 60 tahun, adalah penting untuk mendapatkan ujian tahunan untuk penyakit buah pinggang. Pastikan anda menyebutkan apa-apa gejala yang anda alami kepada pengamal penjagaan kesihatan anda.

  1. Anda lebih letih, kurang tenaga atau mengalami masalah menumpukan perhatian.Penurunan yang teruk dalam fungsi buah pinggang boleh membawa kepada pembentukan toksin dan kekotoran dalam darah. Ini boleh menyebabkan orang berasa letih, lemah dan boleh membuat kesukaran untuk menumpukan perhatian. Satu lagi komplikasi penyakit buah pinggang adalah anemia , yang boleh menyebabkan kelemahan dan keletihan.
  2. Anda mengalami masalah tidur. Apabila buah pinggang tidak ditapis dengan betul, toksin tinggal di dalam darah dan bukan meninggalkan badan melalui air kencing. Ini boleh membuat kesukaran untuk tidur. Terdapat juga hubungan antara obesiti dan penyakit buah pinggang kronik, dan apnea tidur adalah lebih biasa pada mereka yang mempunyai penyakit buah pinggang kronik, berbanding dengan populasi umum.
  3. Anda mempunyai kulit kering dan gatal. Buah pinggang yang sihat melakukan banyak pekerjaan penting. Mereka membuang buangan dan cecair tambahan dari badan anda, membantu membuat sel darah merah, membantu menjaga tulang yang kuat dan berfungsi untuk mengekalkan jumlah mineral yang betul dalam darah anda. Kulit kering dan gatal boleh menjadi tanda penyakit mineral dan tulang yang sering mengiringi penyakit buah pinggang yang lanjutan, ketika buah pinggang tidak lagi mampu menjaga keseimbangan mineral dan nutrien yang betul dalam darah anda.
  4. Anda merasa perlu buang air kencing lebih kerap. Sekiranya anda merasa perlu buang air kecil lebih kerap, terutamanya pada waktu malam, ini boleh menjadi tanda penyakit buah pinggang. Apabila penapis buah pinggang rosak, ia boleh menyebabkan peningkatan keinginan untuk membuang air kencing. Kadang-kadang ini juga boleh menjadi tanda jangkitan kencing atau pembesaran prostat pada lelaki.
  5. Anda melihat darah dalam air kencing anda. Buah pinggang yang sihat biasanya menyimpan sel-sel darah di dalam tubuh apabila menapis sisa dari darah untuk membuat air kencing, tetapi apabila penapis buah pinggang telah rosak, sel-sel darah ini boleh mula “bocor” ke dalam air kencing. Di samping memberi isyarat penyakit ginjal, darah dalam air kencing boleh menunjukkan tumor, batu ginjal atau jangkitan.
  6. Air kencing anda berbuih. Gelembung berlebihan dalam air kencing – terutama yang memerlukan anda mengepel beberapa kali sebelum mereka pergi – menunjukkan protein dalam air kencing. Buih ini kelihatan seperti buih yang anda lihat apabila telur berebut, sebagai protein biasa yang terdapat dalam air kencing, albumin, adalah protein yang sama yang ditemui dalam telur.
  7. Anda mengalami bengkak berterusan di sekeliling mata anda. Protein dalam air kencing adalah tanda awal bahawa penapis buah pinggang telah rosak, yang membolehkan protein membocorkan ke dalam air kencing. Bengkak di sekitar mata anda boleh disebabkan oleh fakta bahawa buah pinggang anda membocorkan sejumlah besar protein dalam air kencing, dan bukannya menyimpannya dalam badan.
  8. Pergelangan kaki dan kaki anda bengkak. Mengurangkan fungsi ginjal boleh menyebabkan pengekalan natrium, menyebabkan bengkak di kaki dan pergelangan kaki anda. Bengkak pada kaki bawah juga boleh menjadi tanda penyakit jantung, penyakit hati dan masalah urat kaki kronik.
  9. Anda mempunyai selera makan yang tidak enak. Ini adalah gejala yang sangat umum, tetapi penumpukan toksin yang disebabkan oleh fungsi buah pinggang yang berkurangan boleh menjadi salah satu punca.
  10. Otot anda kekejangan. Ketidakseimbangan elektrolit boleh mengakibatkan fungsi buah pinggang terjejas. Sebagai contoh, tahap kalsium yang rendah dan fosforus yang dikawal dengan buruk boleh menyumbang kepada kekejangan otot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Top